Snažíte se navštívit všechny země světa?
Ono je to taky o tom, co vlastně kdo chce poznat. "Kompletní" západní Evropu nemám a hned tak mít nebudu, protože třeba jen Francie je na mnoho mnoho týdnů dovolené, to samé Norsko... Trochu znám východní Balkán, kam jezdím skoro 30 let a taky trochu více bývalý SSSR.
A některé země fakt moc atraktivní nejsou, cumbajšpíl třeba Irsko nebo Belgie.
Ahmad Masúd napsal(a):Afrika je hezká v tom, že je obtížnější (nejen finančně) jak co do přípravy, realizace, bezpečnosti, jazykové vybavenosti, improvizací... Ale musí se k tomu člověk nějak mentálně posunout, rozhodně to není ve stylu koupím levné letenky, všechno on-line a když bude něco špatně, tak pojedu jinam. Vhodný náhled poskytují i zde reporty A. Kaucké, nicméně obecně platí, že to není pro každého (až na pár hodně turisticky zaměřených zemí).
Jo, četla jsem pár cestopisů a jiných debat o mrzení s Afrikou. Třeba do Keni jsou levné letenky každou chvíli. Já k Africe ještě nějak nedospěla (i když JAR bych si představit dovedla) a muži stačí freediving v Rudém moři
Celkem zajimavy je projekt https://mtp.travel/
Kdyz si tam clovek poctive vyplni mapku, tak vidi, ze jeste skoro nic nevidel - prikladem ma v priloze :)
Ne jako tady na cestujlevne, ze jsem yl den v Moskve a obarvi se cele Rusko nebo ze Peking obarvi celou Cinu :)
19x Ukrajina
16x Chorvatsko
11x Rusko
11x Taliansko
Nepocitam Rakusko, Polsko,Madarsko a Cesko, kde to bude 100+
Ja byl na Slovensku vsehovsudy podle me tak 3-4x - vetsinou jen prujezd do Madarska. Urcite je tam spousta hezkych mist, ale nejak jsem se k tomu jeste nedostal :)
No a v Chorvatsku jsem jeste nebyl. Podle me to moc Cechu rict nemuze :)
superweb . napsal(a):Celkem zajimavy je projekt https://mtp.travel/
Kdyz si tam clovek poctive vyplni mapku, tak vidi, ze jeste skoro nic nevidel - prikladem ma v priloze :)
Ne jako tady na cestujlevne, ze jsem yl den v Moskve a obarvi se cele Rusko nebo ze Peking obarvi celou Cinu :)
Dobrý je na to i Nomadmania.com ta, si taky můžeš škrtat regiony, památky v nich apod.
Navštívit všechno bych chtěl, ale nevidím to úplně reálně. Zároveň toho moc navštíveno nemám, než abych to nějak řešil. Pokud se dostanu do situace, kdy budu muset vybrat nový stát, například mezi Vietnamem a Švédskem, kde už jsem byl, vyberu ten první, i přesto že se mi v tom druhém líbilo. Pokud se dostanu do situace, že už budu mít navštíveno 150 států a zůstanou mi například Saúdská Arábie, Kongo a další podobné, které nejsou úplně v mém zájmu, bude to už k zamyšlení, jestli jet tam, kde jsem už byl a kde se mi líbilo, nebo promarnit čas a letět tam, kam moc nechci, jen abych mohl něco zaškrtnout. Logicky mi to moc nesedí.
Takže toto je otázka pro lidi, kteří toho mají navštíveno opravdu hodně a hledají, co dál a nějaké nové výzvy!
superweb . napsal(a):No a v Chorvatsku jsem jeste nebyl. Podle me to moc Cechu rict nemuze :)
Já nebyl ani v Chorvatsku ani v Maďarsku, kromě cesty na letiště. I když teď jsem si přes Pelikána koupil letenku do Zadaru, jelikož jsem neodolal ceně a předminulý rok jsem letěl do Košic služebně. Na Slovensku jsem byl celkem 3x. Tyto země okolo si nechåvám na důchod, pokud se ho dožiju.
Otupět asi ne, ale spíš si člověk oblíbí jednu oblast, zemi či kraj a nemá potřebu objevovat něco novýho. Ono co taky objevovat v době globalizace.
Taky je to o zdraví,tipuju, že třeba po padesátce nejsou některé země tzv. třetího světa úplně vhodný pro každého, atp.
Proč by někdo měl otupět když vybere místo nového státu jiný stát kde už jednou byl?
Znám i lidi (půlka českých rodinek) co už 25 let letní prázdniny tráví v Chorvatsku a nikdo neotupěl :)
Tak předpokládám, že v tom Chorvatsku se většinou vyskytují tzv. plážoví povaleči, kteří jsou většinově tupí z definice :-)
Osobně proti plážím nebo Chorvatsku nic moc nemám, ale ležet týden u vody se mi zdá jako pěknej voser, zejména ve společnosti českých koupáků.
A stejně je možné argumentovat, proč by měl někdo vůbec jezdit jinam, když všechny pohoří stejně neprojde, takže jen Rumunsko mu na život vystačí.
Tohle je těžký.. chtěl bych poznat co nejvíce ze světa.. tim padem asi co nejvíce státu, krajin, kultur atd. ale zase mám oblíbené země kam se rád vracím.. jak jsem psal na začátku tohoto vlákna.. mít víc životu.. :)teď se pomalu plazim ke stovce státu a asi o tolik už ji nepřekonal protože čím dál častěji se vracím.. mám tak jednu novou zemi rocne:)
tím otupět jsem myslela spíš, že člověka už pak těžko něco nadchne, protože už skoro všechno viděl a srovnává a ten wow efekt už se dostavuje hůř a hůř
Já cestuju hlavně za krásami přírody v oblastech pokud možno s minimem lidí a známky otupění na sobě nepozoruju. Třeba teď jsem byl na 6 méně navštěvovaných Azorských ostrovech a bylo to v mnoha směrech úžasné. Západ ostrova Flores mi připomínal Kalalau Valley na Kauai, jedna vyhlídka na SZ Floresu zase sever Nového Zélandu a i když takto srovnávám, wow efekt může být třeba v tom, že podobnosti s pro mě nejatraktivnějšími místy světa najdu i v Evropě. Loni byla třeba některá místa na Madeiře podobná s Havají nebo letos v květnu mi v mnoha směrech Korsika připomínala Nový Zéland. Byl jsem sice i na Špicberkách a ledovců jsem viděl spoustu i jinde, ale neobávám se, že mě Ilulissat v Grónsku zanedlouho nenadchne. Na druhou stranu, pokud bych jezdil třeba dokola jen tam, kam se nabízí ty nejlevnější letenky, otupění by jistě přišlo.
K předchozí diskuzi bych řekl, že dřív mě ani nenapadlo navštívené země počítat, ale občas se mě na cestách lidi na to ptají a když tady byla možnost si je sepsat a ukáží se v mapě, tak je to určitá motivace přidávat i další. Preferuju cestování do zemí nebo jejich částí, kde jsem ještě nebyl a na rozdíl od některých výše zmíněných názorů, že s věkem se člověk spíš raději vrací na stejná místa, u mě je to naopak. V mládí jsem jezdil opakovaně na delší cesty na Nový Zéland, který je nejlepší země na vícedenní treky v krásné přírodě s minimem lidí, většinou s delším stopoverem v Austrálii, což jsem si ještě zopakoval na úvod dlouhé cesty v roce 2016/17, a moc jiných zemí mimo Evropu jsem nenavštěvoval.
V posledních 15 letech ale cestuju většinou do nových destinací asi i díky inspiraci z internetu, což za mého mládí nebylo. Tehdy jsem sice četl nějaké časopisy, ale tam se popisovalo jen to, co je někde zajímavého bez podrobností, jak se tam dostat, kolik to stojí atd., takže jsem si myslel, že to píšou spíš nějací profesionální redaktoři a nenapadlo mě, že bych takto někdy cestoval sám (nehledě na finanční stránku třeba koncem 90. let).
Dřív jsem cestoval hlavně do zemí, kde byli levný letenky. Vlastně mi bylo jedno kam. Rozhodovala cena.
Teď se spíš vracím do zemí, kde se mi líbilo s tím, že chci vidět místa, které jsem předtím nestihl navštívit. V takovém případě jsem ochotný zaplatit standartní cenu letenky, protože dopředu tuším do čeho jdu.
Pokud to vyjde, tak aspoň jeden nový stát ročně navštívím. A když ne, tak se taky nic neděje...
To je zajímavé téma. Já nemám životní cíl navštívit všechny země světa, zřejmě už bych to ani nestihla. Každý rok minimálně jednu novou zemi také v poslední době nedávám, ale spíš je to dané tím, že se opakovaně vracím do zemí, které jsou úžasné (pro mne), letos znovu Kanada, po x-té Itálie. Některé země a některá místa mě vůbec nelákají, možná je to chyba, ale je to tak. Například většina zemí v Asii :)
Destinace vybírám většinou tak nějak intuitivně - přečtu informace, najdu letenku, případně obráceně - vyhodí levnou letenku, přečtu, jestli to stojí za to a zjistím, že samozřejmě, že ano! :D
Pořád si toho vážím a velmi cením, že můžeme cestovat prakticky bez omezení, neboť vím, že to tak zdaleka vždycky nebylo. (i v rodině).
Minimálně týden věnuji i poznávání naší české kotliny a to jsou vám někdy zážitky nezapomenutelné :D
Kdybych se počtu existujících zemí přibližoval, tak bych asi všechny navštívit chtěl. Jinak se chci vracet i poznávat nové, ale asi ne za každou cenu.
Česká kotlina mi připadne čím dál dražší a ještě vnímám jako nevýhodu, že některým nositelům nezapomenutelných zážitků rozumím, i když v zahraničí zase jazyk, kterému bych snad ani mic nechtěl rozumět, zastává obvykle pro změnu ruština.
Tak kdo potřebuje sbírat nutně nové země, nabízí se Karibik s desítkami ostrovů, případně do toho "říznout" a hodně zemí (kam běžný smrtelník nejezdí) je i v černé Africe.
V každém případě souhlasím ale s tím klesajícím wow efektem (viz Deny).
Já se spíš taky vracím do zemí, které jsem už v minulosti navštívil, ale kde je pořád co vidět a objevovat. Sbírat země jenom kvůli počtu mi přijde nesmysl a ani by mě to nebavilo. Ale tím neříkám, že to odsuzuji. Každému vyhovuje něco jiného a tak je to správně.
Ideálně bych chtěla vidět všechny země světa - ne tolik kvůli sbírce, ale proto, že mě zajímá, jak to jinde vypadá a jak tam lidi žijou. Každopádně určitě ne za každou cenu a myslím, že to ani nevyjde. V některých evropských zemích jsem byla už hodněkrát a nevadí mi se vracet (hlavně na kratší časové úseky a na jiná místa), ale víc mě to táhne a taky víc času věnuju novým dalekým zemím. Tam se zatím tolik nevracím, ačkoli vím, že třeba do Austrálie nebo Japonska bych chtěla znovu. A klidně i do dalších zemí, kde jsem něco vidět nestihla a zajímalo by mě to. Ale přednost mají nový země, no :). Jinak když mám možnost vyrazit během přestupu z letiště do města, tak to skoro vždycky udělám. A klesající wow efekt bohužel pozoruju, ale to asi nespravím tím, že se budu vracet na stejný místa, tím bych ho odepsala už úplně. Ale každý to máme jinak... :)
Ahoj.
Právě koukám na to, že NomadMania má skvělou apku na mobil. Funguje za mě lépe než deskop verze a je super přehledná. Každopádně když koukám na mapu navštívených regionů, tak mám co dělat :-D